wtorek, 31 grudnia 2013

Sylwestrowa wegańska tarta szpinakowa z tofu

Sylwester jak zwykle trochę zakręcony bo przed wieczornymi hulankami jest zawsze tyle do załatwienia...

9:00 zagniatam ciasto na wegańską tartę ze szpinakiem, którą zabiorę wieczorem na imprezę do znajomych.

11:00 jadę na bazarek po świeżą rukolę i prawdziwy chrzan (idealne dodatki do tarty)

12:00 szybki manicure :) 

13:00 odbieram od teściowej noworoczne ciasto z morelami 

14:00 Aaaa ! odkrajam sobie kawałek pieczołowicie wykonanego manicuru hybrydowego, krojąc marchewkę na warzywa pieczone.... trudno perfect is boring :)

15:00 zabieram się do tarty 

Przepis:

Kruchy spód: 
2,5 szlanki mąki (ja użyłam pół na pół gotowej mieszanki bezglutenowej i amarantusowej)
0,5 szklanki płatków owsianych 
1 płaska łyżeczka soli
trochę ponad pół szklanki oleju kokosowego (około 16 łyżek)
pół szklanki zimnej wody 

Połącz wszytskie składniki, wyrób szybko. Ciasto nie musi się zlepić w kulę, ale jeśli będzie się rozsypywało to dodaj oleju. Wylep formę, ugnieć pięściami i wstaw do lodówki. 
W tym czasie piekarnik rozgrzej do 200 stopni celsjusza. 

Nadzienie: 
300 gramów tofu aksamitnego 
około pół szkalnki bulionu warzywnego 
2 szalotki 
250 gramów szpinaku 
przyprawy

300 gramów tofu aksamitnego zmiksuj z kilka łyżkami bulionu. Przypraw do smaku pieprzem i czosnkiem.
2 szalotki podduś na patelni i dodaj 250 gramów poszatkowanego szpinaku.

Wyjmij ciasto z lodówki i ponakłuwaj widelcem. Rozłóż równomiernie masę z tofu, a na wierzch podduszony szpinak. Przemieszaj lekko obie masy widelcem, posyp płatkami drożdżowymi. 
Piecz w piekarniku 15-20 minut. 

Lecę się szykować !

Zdrowego Nowego Roku i udanego wieczoru ! 



2 komentarze :

  1. Tarta musi być przepyszna. Koniecznie muszę wypróbować :-)
    Szczęśliwego Nowego Roku!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuje i nawzajem! Udanej zabawy dzisiaj i czekam na wrażenia z tarty :)

    OdpowiedzUsuń