Składniki ( na około 4 porcje)
4 spore marchewki
1/2 cebuli
1/2 litra bulionu wegetariańskiego ( jeśli wolicie rzadszą zupę to 1 litr )
1 ząbek czosnku
1/2 łyżki oleju kokosowego
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki imbiru
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
1/2 łyżeczki kurkumy
szczypta czarnego pieprzu
Dressing z tahini
1 łyżka tahini
2 łyżki soku z cytryny
1/2 łyżki drobno posiekanej pietruszki
Jeśli konsystencja jest zbyt gęsta, dressing można rozrobić z minimalną ilością wody.
Przygotowanie:
Marchewki, czosnek i cebulę i przyprawy podsmażyć na oleju kokosowym. Dolać bulion i gotować aż marchew zmięknie.
Przelać wszystko do blendera i zmiksować. Dressing z tahini można na tym etapie dodać do zupy i wymieszać lub 'skrapiać' indywidualne porcje, jeśli chcemy zaimponować znjaomym lub rodzinie :)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz