wtorek, 3 grudnia 2013

Zupa marchewkowa z tahini i natką pietruszki

Dzisiejszy dzień mogę zaliczyć do bardzo produktywnych- 'pozbyłam' się zalegającej w lodówce zwiotczałej marchewki i ugotowałam dwa pyszne dania- marchewkową owsiankę i zupę z marchwi z 'dressingiem' z tahini i natki pietruszki. Myślę, że dzienne zapotrzebowanie na beta karoten zostało zaspokojone :)

Składniki ( na około 4 porcje)
4 spore marchewki
1/2 cebuli
1/2 litra bulionu wegetariańskiego ( jeśli wolicie rzadszą zupę to 1 litr )
1 ząbek czosnku
1/2 łyżki oleju kokosowego
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki imbiru
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
1/2 łyżeczki kurkumy 
szczypta czarnego pieprzu

Dressing z tahini 
1 łyżka tahini
2 łyżki soku z cytryny 
1/2 łyżki drobno posiekanej pietruszki 
Jeśli konsystencja jest zbyt gęsta, dressing można rozrobić z minimalną ilością wody. 

Przygotowanie: 
Marchewki, czosnek i cebulę i przyprawy podsmażyć na oleju kokosowym. Dolać bulion i gotować aż marchew zmięknie. 
Przelać wszystko do blendera i zmiksować. Dressing z tahini można na tym etapie dodać do zupy i wymieszać lub 'skrapiać' indywidualne porcje, jeśli chcemy zaimponować znjaomym lub rodzinie :) 



Brak komentarzy :

Prześlij komentarz