Niedługo wyjeżdżamy na Święta, więc lodówka świeci pustkami, a ja staram się wyjeść wszystkie resztki świeżych warzyw, które nie przetrwają naszej dwu tygodniowej nieobecności. Tak więc dziś na lunch szybki warzywny stri fry z 'kupnymi' kluskami z gryki i grzybów shiitake. Kluski są bezglutenowe i w przeciwieństwie do zwykłych 'noodli' pełne smaku. Dla wzbogacenia dania o proteinę, dodałam nasiona konopi, które mają delikatny lekko orzechowy smak.
Składniki na około 2-3 porcje
1/2 łyżki oleju sezamowego
1 ząbek czosnku
1 zielone papryka
1/2 czerwonej cebuli
1 starta marchewka
1/2 startej małej główki białej kapusty
1 łyżeczka imbiru
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
sok z 1/2 cytryny
2 łyżki sosu sojowego
4 łyżki łuskanych nasion konopi
Opakowanie klusek z gryki i grzybów shiitake
Przygotowanie:
Kluski gotować we wrzącej wodzie około 5-6 minut ( ważne żeby je od czasu do czasu zamieszać, żeby się nie posklejały/ można tez dodać kroplę oleju sezamowego).
Na patelni rozgrzać pół łyżki oleju sezamowego dodać cebulę i czosnek. Dodać przyprawy i podsmażyć przez kilka minut. Następnie dodać wszystkie warzywa i mieszając podsmażyć przez około 5 minut ( ja lubię kiedy warzywa są dość chrupkie). Na koniec dolać sos sojowy i sok z cytryny. Wymieszać na patelni z kluskami i posypać danie nasionami konopi.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz