czwartek, 31 października 2013

Sezon dyniowy trwa czyli Halloween'owy przepis na bezglutenowe, wegańskie ciasto dyniowe

 Dzisiaj w Bath wielki szał: w pracy wszyscy poprzebierani, dzieciaki zbierają słodycze po domach a na ulicach świecą się lampiony z dyni. My się tym klimatem zainspirowałyśmy w kuchni i mamy też dobrą wymówkę żeby sobie dogodzić słodkościami ;) Dzielimy się więc dzisiaj z Tobą, mamo, i czytelnikami Twojego bloga naszym przepisem na wegańskie, bezglutenowe ciasto dyniowe. Przepis jest bardzo prosty i trochę 'eksperymentalny' ale wyszło pycha i po zjedzeniu prawie całej brytfanki nie mamy żadnych wyrzutów sumienia :) 


Składniki:


Na bezglutenowy spód ciasta
·         1 szklanka mąki kokosowej
·         1/4 łyżeczki soli morskiej
·         1/4 szklanki wody
·         1/4 szklanki oleju kokosowego
·         1/4 szklanki syropu klonowego (może być też syrop z agawy, syrop z daktyli)
·         1 średniej wielkości, 'rozdziabany' widelcem banan
·         2 łyżeczki pasty z wanilii (może być tez zwykły ekstrakt z wanilii)

Na wierzchnią warstwę ciasta
·         3/4 szklanki mleka ryżowego (może być też jakiekolwiek inne mleko roślinne)
·         3/4 szklanki puree z dyni (wystarczy małą dynię głęboko ponacinać i wstawić do piekarnika na 20 minut) 
·         1/4 szklanki syropu klonowego
·         1 łyżeczka wegetariańskiego substytutu żelatyny (my użyłyśmy karagen)
·         1 łyżeczka pasty z wanilii
·         1/4 łyżeczki soli morskiej
·         1 łyżeczka cynamonu
·         1/4 łyżeczki imbiru w proszku
·         1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
·         sok z połówki cytryny
·         szczypta startej skórki z cytryny
·         szczypta goździków

Do przygotowania spodu ciasta:
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni
W jednej misce zmieszaj 'suche' składniki na spód - mąkę kokosową i sól
W drugiej misce wymieszaj widelcem 'mokre' składniki (wodę, rozpuszczony olej kokosowy, syrop klonowy, banana i wanilię)
Dodaj 'mokre' składniki do 'suchych' i wymieszaj razem aż uformuje się z tego kleiste ciasto. 
Wyłóż spód brytfanki ciastem i piecz przez 25 minut.

Aby przygotować wierzchnią warstwę:
Wymieszaj wszystkie składniki w średniej wielkości garnku i mieszając gotuj na małym ogniu aż karagen się rozpuści (około 5 minut).
Wyłóż masę na upieczony spód ciasta i wstaw do lodówki na 2 godziny.

I gotowe! 

4 komentarze :

  1. podoba mi się to ciasto! chętnie bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Duma mnie rozpiera.Rozkręcacie się moje malutkie.Brawo!!!. Na pewno wypróbuję przepis chociaż wolałabym poczęstować się waszym ciastem. Eh.

    OdpowiedzUsuń
  3. jeszcze ciasta dyniowego nie jadłam, choć krem z dyni czy placuszki a nawet dyniowa owsianka niebo w gębie :P :)

    OdpowiedzUsuń