Dzisiaj Światowy Dzień Makaronu.To okazja żeby uczcić jakoś smakowicie taki dzień. Nie podam przepisu na domowy makaron, o nie.Robię wiele rzeczy własnymi rękami ale domowego makaronu nie potrafię i wątpię żebym kiedykolwiek osiągnęła ten stopień mistrzostwa w kuchni.. W końcu trzeba sobie trochę życie ułatwiać.Do dzisiejszej,świątecznej :) kolacji użyłam bardzo dobrego ,wieloziarnistego makaronu z quinoa, który gotuje się w 6 i pół minuty.Polecam go bo nie dość, że szybko się go przygotowuje to jest super zdrowy.W składzie jest tylko ryż,kukurydza, quinoa i proso i nic więcej.Żadnego glutenu,pszenicy,jajek,drożdży.
Makaron bez sera
1 cebula,
1 szklanka orzechów nerkowca,
1/2 łyżeczki soli
1/3 szklanki cytryny
2-3 upieczone czerwone papryki
trochę więcej niż szklanka wody
3 łyżki płatków drożdżowych, jeśli macie
ząbek czosnku,ulubione przyprawy
ugotowany makaronu Multigrain Pasta with Quinoa albo inny( 250g)
Rozgrzej piekarnik do ok.180-200 st.C
Podsmaż cebulę aż się zeszkli
Zblenduj cebulę,nerkowce,sok z cytryny, wodę, sól i stopniowo dodawaj paprykę,płatki drożdżowe,przyprawy.
Wszystko wymieszaj z makaronem i zapiekaj przez 20 minut aż nabierze złocistego koloru.
Do tego zielone,zielone i jeszcze raz zielone. :)
A przy okazji, jutro znowu będę na Targu Śniadaniowym gdzie znajdziecie nie tylko makaron. :) Targ Śniadaniowy
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz