Kocham batony owocowe, orzechy, suszone owoce itp które zazwyczaj zaspokajają moją ochotę na słodkości. Jednak od czasu do czasu nachodzi mnie ochota, żeby dogodzić sobie deserem z prawdziwego zdarzenia. Nadal jednak nie lubię skomplikowanych przepisów, wymagających wielu godzin spędzonych w kuchni. Jagodowo-konopny nernik spełnia te dwa bradzo istotne wymagania. Aksamitne nadzienie z nerkowców smakuje naprawdę wyjątkowo. Trochę ciężko uwierzyć, że tak naprawdę to zmiksowane nerkowce. Jagody bardzo dobrze przełamują kremowy, lekko mleczny smak nadzienia, a nasiona konopi to dawka błonnika, białka i kwasów tłuszczowych. Czyli tak jak lubimy: masa zdrowych składników w pysznej formie.
Spód
Spód
1 szklanka łuskanych nasion konopi
1 szklanka namoczonych daktyli
2 szklanki mielonych migdałów
1/2 szklanki wiórków kokosowych
starta skórka z jednej cytryny
sok z połówki cytryny/pomarańczy
Nadzienie
2 1/2 szklanki namoczonych nerkowców
1/4 szklanki roztopionego oleju kokosowego
sok z 1/2 cytryny
1-2 łyżki syropu z agawy
Wierzch
Jagody mrożone lub świeże
Sposób przygotowania
Połącz wszystkie składniki na spód do uzyskania konsystencji przypominającej surowe ciasto.
Następnie w mikserze połącz wszystkie składniki na nadzienie. Jeśli masz problem z dokładnym zmiksowaniem, można dodać kilka łyżek mleka roślinnego. Ważne żeby uzyskać gładką, aksamitną konsystencję. Wysmaruj brytfankę odrobiną oleju kokosowego. Wyłóż spód ciasta, a następnie nadzienie.
Jagody na wierzch można rozgnieść widelcem lub wersja dla niecierpliwych- wysypać w całości.
Deser najlepiej zmrozić w zamrażalniku przez około 4 godziny.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz