niedziela, 13 kwietnia 2014

Nernik jagodowo-konopny

Kocham batony owocowe, orzechy, suszone owoce itp które zazwyczaj zaspokajają moją ochotę na słodkości. Jednak od czasu do czasu nachodzi mnie ochota, żeby dogodzić sobie deserem z prawdziwego zdarzenia. Nadal jednak nie lubię skomplikowanych przepisów, wymagających wielu godzin spędzonych w kuchni. Jagodowo-konopny nernik spełnia te dwa bradzo istotne wymagania. Aksamitne nadzienie z nerkowców smakuje naprawdę wyjątkowo. Trochę ciężko uwierzyć, że tak naprawdę to zmiksowane nerkowce. Jagody bardzo dobrze przełamują kremowy, lekko mleczny smak nadzienia, a nasiona konopi to dawka błonnika, białka i kwasów tłuszczowych. Czyli tak jak lubimy: masa zdrowych składników w pysznej formie.


 Spód
2 szklanki mielonych migdałów
1/2 szklanki wiórków kokosowych
starta skórka z jednej cytryny
sok z połówki cytryny/pomarańczy 

Nadzienie 
2 1/2 szklanki namoczonych nerkowców
1/4 szklanki roztopionego oleju kokosowego
sok z 1/2 cytryny 
1-2 łyżki syropu z agawy

Wierzch 
Jagody mrożone lub świeże 

Sposób przygotowania 
Połącz wszystkie składniki na spód do uzyskania konsystencji przypominającej surowe ciasto. 
Następnie w mikserze połącz wszystkie składniki na nadzienie. Jeśli masz problem z dokładnym zmiksowaniem, można dodać kilka łyżek mleka roślinnego. Ważne żeby uzyskać gładką, aksamitną konsystencję. Wysmaruj brytfankę odrobiną oleju kokosowego. Wyłóż spód ciasta, a następnie nadzienie. 
Jagody na wierzch można rozgnieść widelcem lub wersja dla niecierpliwych- wysypać w całości.

Deser najlepiej zmrozić w zamrażalniku przez około 4 godziny.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz