Dzień dobry,
Mam świetny przepis i zdjęcia do niego więc może się przydadzą - przepis jest na budyń jaglany:
- pół szklanki kaszy jaglanej przelewamy na przemian gorącą i zimną
wodą (do momentu czystej wody) następnie gotujemy na najmniejszym ogniu
w jednej szklance wody do której dodajemy łyżkę soku z pomarańczy i
skórkę z pomarańczy (można też cytrynę, co kto lubi) oraz trochę
cukru trzcinowego i szczyptę soli,można dodać ziarenka z laski wanilii
lub troszeczkę ekstraktu waniliowego. Prażymy do momentu aż kasza wchłonie całą wodę.
- po ugotowaniu kaszy zostawiamy ją na chwilę w przykrytym garnku (na około 10 minut) aby sobie jeszcze troszkę doszła
-
przekładamy kaszę do blendera i miksujemy z ulubionym mlekiem. Mleka
dodajemy tyle aż uzyskamy zadowalającą nas konsystencję ( zazwyczaj
wychodzi około szklanki mleka)
- budyń przekładamy do miseczek
- wierzch można polać owocami rozmrożonymi lub położyć dżem albo świeże owoce - zależy od
tego jaka pora roku i co akurat mamy pod ręką, myślę, że może być też bez
owoców np. z czekoladą albo polewą malinową/wiśniową itp :)
w załączniku przesyłam kilka zdjęć mojej wersji w słoikach
--
Pozdrawiam,
Martyna
Pozdrawiam,
Martyna
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz