wtorek, 22 kwietnia 2014

Czytelnicy wspierają - Smakowity budyń jaglany Martyny.

To bardzo miło dostać wiadomość od czytelniczki. Zaraz pojawiają się tysiące pomysłów. Ta dzisiejsza wiadomość jest od Martyny, która miesiąc temu przeszła na jasną stronę mocy :) i zaczęła jeść tylko rośliny. Wcale mnie nie dziwi, że w związku z tym jest nieźle nakręcona na eksperymentowanie w kuchni. Przepis na bardzo smakowity budyń jaglany Martyny otwiera na blogu cykl pt. Czytelnicy wspierają. Proszę, podzielcie się swoimi przepisami kuchni wegańskiej. Prześlijcie swoje ulubione, wypróbowane smaczki. W końcu co kilka głów to nie jedna. Może wyjdzie z tego coś fajnego, może konkurs z nagrodami. :)

Dzień dobry, 
Mam świetny przepis i zdjęcia do niego więc może się przydadzą - przepis jest na budyń jaglany:

- pół szklanki kaszy jaglanej przelewamy na przemian gorącą i zimną wodą (do momentu czystej wody) następnie gotujemy na najmniejszym ogniu w jednej szklance wody do której dodajemy łyżkę soku z pomarańczy i skórkę z pomarańczy (można też cytrynę, co kto lubi) oraz trochę cukru trzcinowego i szczyptę soli,można dodać ziarenka z laski wanilii lub troszeczkę ekstraktu waniliowego. Prażymy do momentu aż kasza wchłonie całą wodę.

- po ugotowaniu kaszy zostawiamy ją na chwilę w przykrytym garnku (na około 10 minut) aby sobie jeszcze troszkę doszła
- przekładamy kaszę do blendera i miksujemy z ulubionym mlekiem. Mleka dodajemy tyle aż uzyskamy zadowalającą nas konsystencję ( zazwyczaj wychodzi około szklanki mleka)

- budyń przekładamy do miseczek
- wierzch można polać owocami rozmrożonymi lub położyć dżem albo świeże owoce - zależy od tego jaka pora roku i co akurat mamy pod ręką, myślę, że może być też bez owoców np. z czekoladą albo polewą malinową/wiśniową itp :)

w załączniku przesyłam kilka zdjęć mojej wersji w słoikach 

--
Pozdrawiam,
Martyna

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz