niedziela, 29 czerwca 2014

5-cio składnikowy wegański, bezglutenowy chleb bananowy

W ten weekend upiekłam pyszny chleb bananowy- miałam nadzieję, że posłuży mi przez tydzień za drugie śniadanie. Okazał się jednak tak dobry, że brytfanka zniknęła w dwa dni. Uwielbiam banany i zawsze mam spory zapas w domu- używam ich do większości śniadań, deserów i jako przekąska przed siłownią. Od kilku dni chodził mi po głowie chleb bananowy. Przypomniały mi się czasy kiedy po szkole odwiedzałam moją babcię, która piekła pyszny, pachnący chleb bananowy na mój podwieczorek :) Uznałam, że te czarne banany zalegające w kuchni to nie przypadek, a wyzwanie. Tak powstał prosty, wegański i bezglutenowy chleb bananowy.
Składniki:
4 bardzo dojrzałe banany
1/3 szklanki roztopionego oleju kokosowego 
1-2 szklanki mąki pół na pół ryżowej i kokosowej 
2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia

Dodatkowo ( chleb bananowy na wypasie)
2 łyżki cynamonu
Garść posiekanych orzechów włoskich
Łyżka syropu z agawy lub kilka posiekanych daktyli 

W opcji mega wypas można też posmarować ciasto lukrem wegaśnkim

Wszystkie składniki wyrabiamy rękoma do uzyskania konsystencji lepkiego ciasta. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie można dodać trochę więcej mąki. Wykładamy ciasto do wysmarowanej olejem kokosowym brytfanki. Pieczemy około 30 min w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsujsza.

7 komentarzy :

  1. Wszystko piękne, kobieta, tapeta i kubanek:) Chlebek bananowy przez tydzień? Zapomnij! Trzeba by chyba na kłódkę zamknąć! U mnie też znika momentalnie:) Zawsze poluję na przecenione mocno dojrzałe banany i się zastanawiam dlaczego nikt ich nie chce, skoro takie są najsłodsze i najlepsze na bananowy chleb właśnie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale miły komentarz.:) Dzięki w imieniu właścicielki kubeczka, tapety oraz buzi, które należą do mojej córki. Jak się taki przeczyta w poniedziałek rano to człowiek od razu z większą energią zabiera się do pracy. Pozdrawiam słodko, bananowo. :)

      Usuń
  2. Zrobię go na weekend chyba :) Fajnie że bez cukru ^^ Słodki?

    OdpowiedzUsuń
  3. Jesli uzyjesz naprawde dojrzalych bananow to moim zdaniem ma idealna, delikatna slodycz- w sam raz na sniadanie albo podwieczorek. Jesli wolisz zeby byl bardziej 'deserowy' to proponuje dodac 6-8 posiekanych daktyli albo 1-2 lyzki stolowe syropu z agawy. Mozesz zawsze sprobowac troche surowego ciasta i doslodzic w razie potrzeby. Zreszta jesli nawet po upieczeniu wyjdzie malo slodki to idelana wymowka, zeby posmaraowac chlebek lukrem wganskim albo maslem migdalowym i 'rozgniecionymi' widelcem truskawkami :) Daj znac jak poszlo!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ach, dziękuję za przepis. Właśnie tworzę wersję na wypasie, z daktylami. Dam znać jak wrażenia :-) Jeszcze raz dzięki!

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo sympatyczny przepis. Ile gram to szklanka mąki i ile ml to pół szklanki oleju? Próbowałaś z innymi rodzajami olejów?

    OdpowiedzUsuń
  6. można zapytać, skąd taka piękna tapeta?

    OdpowiedzUsuń