piątek, 2 sierpnia 2013

Wegańskie naleśniki na podwieczorek albo kolację

W ostatni dzień przed wyjazdem z Bath postanowiłam zrobić naleśniki wegańskie na podwieczorek. Są super bo bardzo szybko się je przygotowuje i zawsze zostaje kilka na kolację :) 


Składniki:
1 szklanka mąki razowej 
(najlepiej żytniej/gryczanej, ja pszennej unikam)
1 szklanka płatków owsianych
2 szklanki mleka roślinnego lub wody szczypta soli
1 łyżeczka oleju,może być roztopiony kokosowy
1 łyżeczka miodu ( ja nie dodaję, ale wiem, że niektórzy wolą trochę dosłodzić )

Przygotowanie:
Wszystkie składniki miksujemy w blenderze.Na dobrze rozgrzanej patelni teflonowej smażymy z obu stron. Podajemy z owocami świeżymi lub podduszonymi we własnym sosie z cynamonem. Oczywiście naleśniki smakują też super na 'słono'. W zależności od dodatków mogą być też nagrodą za dobrze wybiegane kilometry :)


Poniżej kilka propozycji na dodatki do naleśników, z myślą specjalnie o biegaczach:

banany + masło orzechowe + cząstki jabłek = zdrowy doping
morele + brzoskwinie + trochę startego świeżego imbiru = lepsze trawienie
rodzynki + cynamon= dobre dla mięśni, źródło potasu który zapobiega zakwasom
jagody + truskawki = przeciwutleniacze,wzmocnienie naczyń krwionośnych
guacamole (zmiksowane awokado + pomidorki + kolendra + sok z cytryny + trochę czosnku,soli,pieprzu) = porządna dawka zdrowych tłuszczów

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz