niedziela, 28 lipca 2013

Weekend z córkami- przepis na szarlotkę wegańską

Ostatnie kilka dni spędziłam z córkami w Bath. Nadrobiłam trochę zaległości w gotowaniu i ponieważ zbliżały się imieniny mojej starszej córki postanowiłam upiec szarlotkę ( wegańską oczywiście).
Przepis jest naprawdę prosty a jabłka można zastąpić innymi owocami. Wybierajcie jednak te, które łatwo się 'rozpadają'. Mocno dojrzałe ( a nawet przejrzałe) brzoskwinie, morele a nawet czarne porzeczki też będą pycha.

Składniki:
1 szklanka mąki (najlepiej razowa, owsiana lub gryczana. Polecam też poeksperymentowanie z mąką z konopi, chociaż ma dość charakterystyczny posmak, który nie każdemu może smakować)
1 szklanka kaszy manny (najlepiej razowej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia ( ja używam bezglutenowego)
1- 1,5 kg jabłek (lub innych owoców, ważne żeby puszczały sok, jeśli jabłka są kruche, lepiej dodać trochę soku)
Ja nie dodaję cukru, bo owoce są dla mnie wystarczająco słodkie, ale łasuchy :) mogą dodać 1/2 szklanki brązowego cukru
2 łyżeczki cynamonu
Olej kokosowy (do wysmarowania tortownicy, jeśli nie mamy silikonowej i do posypania wierzchu 'płatkami' zimnego oleju)

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 180°C
1. Jabłka utrzeć (można ze skórką) , dodać cynamon i cukier (jeśli używamy)
2. Wymieszać mąkę, z kaszą i proszkiem do pieczenia
3. Podzielić suchą masę na 3 części
4. Do tortownicy (wysmarowanej tłuszczem) wsypać pierwszą część suchej masy
5. Wyłożyć do tortownicy połowę startych jabłek
6. Wysypać drugą część suchej masy
7.Wyłożyć resztę jabłek
8. Wsypać ostatnią część suchej masy i wyłożyć gęsto wierzch płatkami z oleju koksowego. Najlepiej, żeby olej był z lodówki, wtedy łatwo można nakładać płatki na wierzch łyżeczką
9. Piec około 50 minut w temperaturze 180°C

I gotowe ! Smacznego :)

5 komentarzy :

  1. Po takim opisie to i ja bym to zrobił

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo mi miło.Czekam na wiadomość jak się udało.:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Interesująca receptura no no..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czy ta szrlotka nie będzie sucha ? Ja uwielbiam raczej wilgotną.

      Usuń
    2. Moje pierwsze próby rzeczywiście kończyły się niezbyt pomyślnie. Pamiętaj, tajemnica tkwi w soczystych owocach. Muszą puścić tyle soku żeby, podczas pieczenia, nasączył całość suchej masy. Można do owoców dodać też trochę soku. Olej kokosowy, lub inny tłuszcz (masło - jeśli używasz)też ma znaczenie. Ostatnio nawet polałam wierzch rozpuszczonym olejem kokosowym i wyszło super.

      Usuń