poniedziałek, 27 kwietnia 2015

Kotlety ze słodkich ziemniaków, komosy ryżowej i kurkumy

W zeszłym tygodniu byłam w Londynie na domówce u koleżanki, którą poznałam  na Bali. Domówka była składkowa i jako, że Masha i jej współlokatorzy są na diecie roślinnej wszyscy zostali poproszeni,  żeby przynieść jakiś wegański smakołyk.
Muszę przyznać, że długo zastanawiałam się co przygotować.  Spodziewałam się sporej konkurencji bo wśród gości byli między innymi specjaliści od gospodarstw  permakulturowych i cukiernicy wyrabiający własne wegańskie surowe czekoladki. Dodatkowo musiałam wziąć pod uwagę, że cokolwiek  przygotuję, to będzie musiało przetrwać podróż pociągiem z Bath do Londynu ( 160 km)
Zdecydowałam się na kotlety ze słodkich ziemniaków, komosy ryżowej i kurkumy. Może nie prezentują się bardzo imponująco, ale pomyślałam,  że na ‘chodzonej’ domówce,  małe kotlety ‘na kilka gryzów’, które można zjeść nie przerywając  rozmowy,  no i nie wypuszczając z ręki drinka będą w sam raz. Miałam  też nadzieję, że lepiej przetrwają podróż niż ciasto czy sałatka.
Nie byłam pewna co do efektu końcowego bo  kotlety robiłam po raz pierwszy zainspirowana przepisem  z książki Deliciously Ella. Kamień spadł mi z serca po spróbowaniu. Są pełne smaku, nierozpadające się, lekkie no i super zdrowe.  
Tak jak podejrzewałam, forma kotlecików na imprezie sprawdziła się fantastycznie, a ja dostałam sporo komplementów. Sukces

Składniki na około 20 małych kotlecików

1 naprawdę duży słodki ziemniak
1 szklanka komosy ryżowej
1 cytryna
2-3 łyżki masła migdałowego lub orzechowego
2-3 łyżki przecieru pomidorowego
8 łyżek stołowych mąki kukurydzianej ( może być tez konopna, gryczana, ryżowa etc.)
2 łyżeczki kurkumy
2 łyżeczki kminu
2 łyżeczki pieprzu cayenne
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka Ashwaghandy ( przyprawa używana w kuchni ajurwedyjskiej, do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością)
Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Pokrój słodkiego ziemniaka w kostkę i ugotuj aż zmięknie ( około 15-20min). W tym samy czasie ugotuj komosę ryżową w 1 ½ szklanki wody. Przed gotowaniem przepłucz komosę zimną wodą i gotuj około 15minut. Po ugotowaniu odstaw do wystygnięcia. W robocie kuchennym zmiksuj ziemniaka, przyprawy, masło migdałowe, przecier pomidorowy, sok z cytryny i mąkę.
Wymieszaj komosę z masą ze słodkich ziemniaków. Nastaw piekarnik na około 180 stopni Celsjuszy. Wyłóż płaską blachę papierem do pieczenia i posmaruj olejem kokosowym. Z masy uformuj małe kotleciki. Piecz około 30-45 minut.



Wybaczcie kiepskie zdjęcie ale kotlety robiłam w nocy, a to już zdjęcie z podróży. 

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz