Brukiew- moja nowa znajoma
Nie znałam do tej pory brukwi. Pewnego razu przykuła moją uwagę mimo, jak to się mówi, raczej nienachalnego wyglądu. Jest zupełnie niewyjściowa i czy właśnie dlatego taka niedoceniana ? Przecież bogata w wiele witamin : A, C, z grupy B i składników mineralnych jak wapń, fosfór, sód, miedź, cynk, magnez, żelazo. Sycąca i niskokaloryczna. Podobno reguluje ilość jodu w organizmie więc polecana osobom z problemami tarczycy. Może być pieczona, gotowana na parze, w zapiekankach, dodana do ziemniaków, pieczona z porami i cebulą. Można ją dodać do curry, wytrawnych tart. Gotuje się nie dłużej niż ziemniaki (25 min.)
Inne wariacje z brukwią to :
1) Puree
W równych częściach ugotuj brukiew, ziemniaki/marchew, dynię, słodkie ziemniaki, pietruszkę. Zmiksuj, przypraw i już masz jedwabiste puree.
2) Jabłkowa zapiekanka
Ugotuj pokrojoną brukiew z 2 pokrojonymi jabłkami tzn. jabłka dodaj do gotującej się brukwi na ostatnie 5 minut. Odcedź. Dodaj 3 łyżki oleju kokosowego, szczyptę gałki muszkatołowej, sól, pieprz.Przełóż do naczynia do zapiekania. Posyp płatkami drożdżowymi i zapiecz w 170 st. Celsjusza przez 20 min.
3) Czipsy
Przekrój brukiew na pół, później na półksiężyce i jeszcze na cienkie kawałki/frytki. Posmaruj olejem kokosowym i piecz aż zaczną brązowieć.
4) Pikantne ciasteczka z brukwi idealne aby odeprzeć zmasowany atak wszechobecnych kichających i prychających
1 brukiew obrana i pokrojona
1 czerwona cebula drobno posiekana
trochę oleju kokosowego
2 ząbki czosnku utarte
2 łyżeczki musztardy
1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
1 łyżeczka mielonego imbiru
1 łyżeczka kurkumy
szczypta sproszkowanego chilli
200g bułki tartej
oliwa
1) Ugotuj brukiew w osolonej wodzie ( ok.20 min.)
2) W tym czasie podduś cebulę w 2 łyżkach oleju kokosowego aż zmięknie i skarmelizuje się (20min.)
Pod koniec dodaj do cebuli przyprawy, czosnek i jeszcze chwilę podduś.
3)Odcedź ugotowaną brukiew, odczekaj aż przestygnie. Wymieszaj z cebulą i przyprawami.
4) Wszystko razem zmiksuj, przypraw do smaku solą i sporą ilością czarnego pieprzu.
5) Uformuj kuleczki wielkości piłki do golfa. Każdą kuleczkę obtocz w bułce tartej i rozpłaszcz tak by powstało małe, płaskie ciastko
6)Rozgrzej patelnię. Podsmaż ciastka z każdej strony na złoty kolor
7)Podawaj ciepłe z ćwiartką....cytryny albo świeżo posiekanymi ziołami
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz