czwartek, 6 lutego 2014

Srogie curry

Namaste.
Witam po indyjsku i obstawiam,że w najbliższym czasie to właśnie klimaty Indii będą wszechobecne. Restauracje ze smakami i kolorami kuchni indyjskiej powstają jak grzyby po deszczu, na ekrany kin wchodzi za chwilę "Smak curry". Będzie się działo...ostro i aromatycznie.
Odkąd zmieniły się moje kubki smakowe po przejściu na jedzenie roślin, odczuwam dużo więcej smaków i bardzo odpowiadają mi mocno przyprawione potrawy. A rodzina się dziwi bo przez lata byłam znana z zamiłowania do mało wyrazistej kuchni, raczej " dziecięcej".
Curry? Kojarzę z narodową przyprawą indyjską a raczej gotową mieszanką przypraw.Ale jak przyjrzeć się bliżej to są to kurkuma, imbir, pieprz, kolendra, kmin rzymski, gorczyca i chili. Inne możliwe to cynamon, czosnek, gałka muszkatołowa, goździki, kardamon,sól.
Wszystkie te przyprawy stosuję z rozmachem w mojej kuchni. Najczęściej gotując soczewicę czy ciecierzycę lub do aromatyzowania ryżu, który nabiera później pięknej, żółtej barwy. Czyżbym w związku z tym jadała już od dawna w tradycyjny indyjski sposób ? Oj, jeszcze mi daleko do idealnego smaku Dal masaladar czyli żółtej soczewicy gotowanej z kminkiem, czosnkiem, imbirem i cebulą. Myślę, że srogie "curry" spotkałyby  mnie gdybym Hindusowi zaprezentowała moją wersję Ghanna masala czyli tradycyjne danie z ciecierzycy w sosie z cebuli i pomidorów.
Dzisiejsze przepisy będą odpowiednie i dla smakoszy kuchni indyjskiej i dla biegaczy, których zaniedbałam i biję się w piersi. A Półmaraton warszawski się zbliża wielkimi krokami i 30 marca tuż, tuż.
Na początek będzie danie zawierające wiele naturalnych składników o działaniu przeciwzapalnym. Szczególnie polecane wszystkim tym, którzy mają problemy ze stawami, ubytkiem mazi stawowej. Jest alternatywą dla glukozaminy, która też łagodzi objawy choroby zwyrodnieniowej stawów. Ale chyba przyjemniej jest łyknąć częściej coś smacznego zamiast pigułkę?
 Przepis trochę zmodyfikowany ale pochodzi z książki "Talerz zdrowia" aut. Dale Pinnock

 Przeciwzapalne curry

2 duże słodkie ziemniaki
1i 1/2 szklanki bulionu warzywnego
3 szklanki szpinaku
garść świeżej kolendry
1 łyżeczka swieżo startego imbiru
2 czerwone cebule
2 ząbki czosnku
2 zielone papryczki chilli

1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
1 łyżeczka nasion gorczycy
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżka oliwy
1 łyżka prażonych płatków migdałowych

1) Cebulę, chilli pokrój na plasterki. Czosnek posiekaj. Słodkie ziemniaki razem ze skórką pokrój w kostkę. Szpinak i liście kolendry potnij grubo.
2) Rozgrzej oliwę, wrzuć cebulę, czosnek, imbir, chilli
3) Gdy cebula zmięknie dodaj wszystkie przyprawy i duś aż mieszanka nabierze aromatu.
4) Dodaj kostki słodkich ziemniaków i bulion.Gotuj wolniutko aż ziemniaki zmiękną i dodaj szpinak.
5) Na koniec, gdy szpinak zmięknie, posyp curry liśćmi kolendry i płatkami migdałowymi.

Można podać z brązowym ryżem co wzbogaci wartość odżywczą.

Jeśli lubicie curry to pokochacie też ten Hummus po indyjsku. Słodki, mocny, pikantny.

 2 i 1/2 szklanki ugotowanej ciecierzycy albo 2 puszki odsączonej i opłukanej ciecierzycy
 2 łyżki soku z cytryny
 2 posiekane ząbki czosnku
 2 łyżki masła z nerkowców
 1 łyżeczka mieszanki curry
 1 łyżeczka kurkumy
 1/4 łyżeczki pieprzu
 3 daktyle
 1/2 szklanki wody
 1 szklanka rodzynek

1) W robocie kuchennym zmiksuj ciecierzycę, czosnek, masło z nerkowców, curry, kurkumę, pieprz i daktyle.Wlej wodę i sok z cytryny.
2) Po 2-3 minutach miksowania dodaj rodzynki i całość miksuj jeszcze przez chwilę.

Pastę można podawać ze świeżymi warzywami .Ja lubię z moim domowym chlebem.
 
Namaste. :)










Brak komentarzy :

Prześlij komentarz