niedziela, 24 listopada 2013

Bezglutenowe czekoladowe ciastka z komosy ryżowej

Kolejna odsłona 'zdrowych deserów'- te pyszne, czekoladowe ciasteczka to chyba jeden z najprostszych przepisów jakie kiedykolwiek wypróbowałyśmy. Jest coś niesamowicie satysfakcjonującego w przygotowywaniu pysznych słodkości, wiedząc, że nie zawierają nic niezdrowego. Chyba śmiało mogą konkurować z Twoimi fasolowymi brownies, mamo :)


Składniki ( na 9 ciastek)

2 szklanki ugotowanej komosy ryżowej
1/3 szklanki daktyli (świeżych lub dobrze namoczonych)
1/4 szklanki mleka migdałowego
1/4 szklanki masła orzechowego
1/4 szklanki kakao
3 łyżeczki siemienia lnianego

Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzej do 160 stopni. Mleko migdałowe i daktyle zmiksuj na lepki, gęsty syrop. Przelej gotowy syrop do miski i zmieszaj z masłem orzechowym a następnie dodaj komosę, siemię i kakao. Mieszaj dokładnie aż masa będzie jednolita. Podziel masę na 9 równych części i wyłóż na blachę do pieczenia. Piecz przez około 20 minut.

100% słodyczy i 0% wyrzutów sumienia :)

4 komentarze :

  1. Ciekawe, czy z jaglanej tez by się udały.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie próbowałam, ale czemu nie. Dam znać, no chyba, że wcześniej zaryzykujesz sama i podzielisz się uwagami.

      Usuń
  2. pyszny przepis! dobrze, że wpadłam dzisiaj na Nowy Świat po raw brownie i dowiedziałam się o takim blogu :D mam nadzieję, że uda mi się spróbować kilka przepisów!
    pozdrawiam
    Agata

    OdpowiedzUsuń
  3. Miło mi że wieści się rozchodzą. Mam nadzieję, że przepisy Ci się spodobają- daj znać jak wyszły :)

    OdpowiedzUsuń