niedziela, 8 września 2013

Pesto orzechowe z mieszanką warzyw liściastych, pyszna nadziewana papryka i kilka innych przepisów w stylu Boot Camp

No i się doczekałam. Po moim ostatnim poście, w którym zamieściłam prosty i super szybki sposób na zdrowe, szkolne ciastka usłyszałam od moich własnych dzieci słowa krytyki. Że może i te ciastka robi się w pięć minut ale jakieś takie …mało egzotyczne?
No to uwaga. Dam wam ja mało egzotyczne i już ja wam pokażę rekruci i rekrutki. Dzisiaj zamieszczam przepisy i domagam się meldunku z wykonania zadania. Cel zadania to wspaniały wygląd, zdrowie i kondycja :)



Rozkaz dedykuję  w szczególności  moim dwóm fit córkom, ćwiczącym w BMF (British Military Fitness) w Bath. Przyda im się trochę egzotyki :) tuż przed startem w Tough Mudder  (bieg ok. 20 km z 25 przeszkodami typu basen z lodem, „elektryczny las”, czołganie się przez rurę z błotem i inne tego typu atrakcje).

Zastrzyk energii
pół buraka,1 koper włoski (fenkuł), 3 marchewki, 1 seler naciowy
Wszystko wrzucić do sokowirówki i sok wypić! Ewentualnie można dodać jabłko dla złagodzenia smaku warzywnego.




Utrzymanie stałego poziomu energii
1 mango, 1 banan, 1 brzoskwinia
Wszystko zmiksować w blenderze i zjeść. Można dodać awokado, żeby spowolnić uwalnianie się cukru we krwi.

Chipsy warzywne
Słodki ziemniak, burak, pasternak  pokrój w cienkie plasterki. Posyp ulubionymi przyprawami i na lekko natłuszczonej blasze albo papierze do pieczenia piecz 10-15 minut w temperaturze 200 st. Celsjusza.

Pesto orzechowe z mieszanką warzyw liściastych (dodatek do dania głównego)
Mieszanka warzyw:
Ok. 3 szklanki warzyw sałatkowych (rukola, cykoria, młody szpinak, botwina)
3 łodygi selera naciowego (pokrojone w plasterki)
Garść  mieszanki kiełków (np. fasoli)
Pesto:
Ok. 2 szklanki orzechów brazylijskich (albo innych jak wolicie, ale te zawierają sporo selenu, który potrzebny jest układowi odpornościowemu i poprawia nastrój)
3 ząbki czosnku, garść kolendry, sok z 2 cytryn, pół szklanki oliwy (albo lepiej bulionu warzywnego)
Składniki pesto zmiksować na gładko, wymieszać z warzywami sałatkowymi i wszystko posypać świeżymi kiełkami.

Pyszna nadziewana papryka (danie główne)

1 cebula (pokrojona na 8 części), 1 cukinia(pokrojona w plasterki), 1 słodki ziemniak (obrany, pokrojony w kostkę)
2 łyżki oliwy (albo bulionu warzywnego)
2 duże papryki (przekrojone na pół, bez pestek i gniazd nasiennych)
¼ szklanki komosy ryżowej
¼ szklanki orzeszków piniowych
 2 łyżki świeżych ziół, sól, pieprz, ulubione przyprawy
1 Piekarnik rozgrzej do 200 st. Celsjusza
2 Trzy pierwsze składniki wymieszaj z oliwą (lub bulionem jeśli nie używasz tłuszczu) i podpiecz przez 25 minut (albo podduś krócej)
3 Przewróć warzywa na drugą stronę i dołóż połówki papryki, przekrojoną stroną do dołu i piecz kolejne 10 minut
4 Gdy warzywa się pieką, ugotuj komosę ryżową (ok.10minut)
5 Do ugotowanej, odsączonej komosy dodaj upieczone (uduszone) warzywa (oprócz papryki), orzeszki, zioła, przyprawy i wymieszaj
6 Na koniec napełnij połówki papryki mieszanką warzyw i komosy ryżowej i piecz jeszcze ok.15 minut aż papryka będzie na pół miękka.

A teraz do dzieła. Idź na zakupy, potem do kuchni, zacznij gotować i wspaniale spędź dzień.



Brak komentarzy :

Prześlij komentarz