W moim lokalnym sklepie kilogramowa torba marchewek jest tańsza niż 4 marchewki kupione na wagę. Za każdym razem próbuję przekonać siebie, że lepiej kupić tylko tyle ile potrzebuję nawet jeśli wyjdzie trochę drożej. Niestety zawszę tę walkę przegrywam z moim 'wewnętrzym sknerą'. A że wyrzucanie jedzenia nie wchodzi w grę ostatnio próbuję marchewki dodawać do wszystkiego. Poniżej przepis na owsiankę marchewkową- lekko świąteczną, rozgrzewającą, idealną na mroźne poranki.
Składniki:
1/2 szklanki mleka konopnego
1/2 szklanki wody
1/2 szklanki płatków owsianych
1/2 szklanki marchewki ( drobno startej )
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki imbiru
1 dojrzały banan
1 łyżeczka masła orzechowego lub migdałowego
Przygotowanie:
Zagotuj wodę i mleko konopne. Przykręć gaz i dodaj płatki owsiane. Gotuj kilka miut, aż lekko zmiękną. Potem dodaj startą marchewkę, przyprawy i rozgniecionego widelcem banana. Gotuj pod przykryciem, na małym gazie co jakiś czas mieszając. Na koniec dodaj łyżeczkę masła orzechowego/ migdałowego i swoje ulubione dodatki ( orzechy, szałwię hiszpańską itp.) ja zdecydowałam się na mieszankę mrożonych owoców.
Smacznego !
marchewkowe - pyszna i zdrowa ! a najbardziej smakuje z dużą ilością cynamonu i masłem orzechowym ;D
OdpowiedzUsuńZgadzam się marchewka + cynamom to cudowne połączenie :)
OdpowiedzUsuń