piątek, 2 stycznia 2015

Batony czekoladowe z tahini

W długiej i bardzo deszczowej podróży na wakacje towaryszą nam batony czekoladowe z tahini. Najlepiej przygotować zapas żeby uniknąć przypadkowego jedzenia ze stacji benzynowych. 
Tahini, a w zasadzie sezam jest pełen białka, magnezu i wapnia, batony są więc nietylko smaczne ale też pełne wartościowych składników.

Składniki: 
200g pekanów 
200g orzechów włoskich 
szczypta cynamonu 
100g kakao 
2 łyżki stołowe tahini
150g daktyli 

Zmiel orzechy w blenderze i dodaj cynamon oraz kakao. Zalej daktyle ciepłą wodą i odstaw na około 20 minut a potem zmiksuj. Do suchych składników dodaj tahini i pastę z daktyli i dokładnie wymieszaj. 
Wyłóż foremkę papierem do pieczenia, a następnie wyłoż do niej ciasto, przyciskając mocno szczególnie do brzegów. Wstaw do lodówki na około 3 godziny i gotowe. 




3 komentarze :

  1. Z tych składników muszą smakować super :) Ja z podobnego zestawienia produktów robię różne pralinki. A tahini uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetne batoniki, a przy tym jakie zdrowe :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam, pycha!
    Też zawsze muszę mieć jakieś przegryzki na podróż :)

    OdpowiedzUsuń