W długiej i bardzo deszczowej podróży na wakacje towaryszą nam batony czekoladowe z tahini. Najlepiej przygotować zapas żeby uniknąć przypadkowego jedzenia ze stacji benzynowych.
Tahini, a w zasadzie sezam jest pełen białka, magnezu i wapnia, batony są więc nietylko smaczne ale też pełne wartościowych składników.
Składniki:
200g pekanów
200g orzechów włoskich
szczypta cynamonu
100g kakao
2 łyżki stołowe tahini
150g daktyli
Zmiel orzechy w blenderze i dodaj cynamon oraz kakao. Zalej daktyle ciepłą wodą i odstaw na około 20 minut a potem zmiksuj. Do suchych składników dodaj tahini i pastę z daktyli i dokładnie wymieszaj.
Wyłóż foremkę papierem do pieczenia, a następnie wyłoż do niej ciasto, przyciskając mocno szczególnie do brzegów. Wstaw do lodówki na około 3 godziny i gotowe.
Z tych składników muszą smakować super :) Ja z podobnego zestawienia produktów robię różne pralinki. A tahini uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńświetne batoniki, a przy tym jakie zdrowe :)
OdpowiedzUsuńMniam, pycha!
OdpowiedzUsuńTeż zawsze muszę mieć jakieś przegryzki na podróż :)