Jesień za rogiem i mimo, że pogoda jak narazie (przynajmniej u nas) jest piękna, powoli zaczynam przestawiać się na jesienne menu. Zupy warzywne, aromatyczne sosy i jedno z moich ulubionych dań- ryż w warzywami. Tak wiem nie jest to nic wyszukanego, ale uwielbiam jednogarnkowe dania :)
Dziś przepis na moją wersję inspirowaną ryżem pilau.
Aromatyczny, pelny smaku i idealny na osłodę pochmurnych jesiennych dni.
Składniki:
1 Szklanka ryżu
1 łyżka oleju kokoswego
250g drobno pokrojonych grzybów
1 cebula
6 nasion kardamonu
3 łyżeczki cynamonu
4 goździki
2 ząbki czosnku
3 łyżeczki kurkumy
2 szklanki bulionu warzywnego
sok z 1/2 cytryny
4 łyżki płatków drożdżowych
Pietruszka do przybrania
Podgrzej olejk kokosowy w garnku. Dodaj cebulę, czosnek i wszystkie przyprawy. Podsmaż przez kilka minut aż cebula się zeszkli. Dodaj umyty ryż i dobrze wymieszaj. Dolej bulion i gotuj pod przykryciem przez około 15 minut. Dodaj grzyby i cytrynę, gotuj przez kolejne 5 minut. Ryż powinien być miękki. Zdejmij z ognia i dodaj płatki drożdżowe i pietruszkę. Wymieszaj i gotowe !
Świetne połączenie smaków !! Prezentuje się idealnie !
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy :)
Dzięki! Ja właśnie bardzo lubie używac cynamonu nie tylko do deserów :) Pozdrawiam ciepło
UsuńJa też na co dzień jem prosto aż do bólu, ale jak mam dużo wolnego czasu i lodówkę pełną sezonowych dobroci, to nachodzi mnie na eksperymenty :)
OdpowiedzUsuńChętnie zrobię takie coś, podoba mi się dobór przypraw
Tak od czasu do czasu warto poszaleć, ale generalnie jestem zwoleniczka prostoty w kuchni :) Mam nadzieję, że będzię smakowało
UsuńNie może nie smakować. Bardzo apetycznie wygląda.
OdpowiedzUsuń